23 Ağustos 2022 Salı

Ürgüp-Kapodakya, gezdim,gördüm,yazdım.


GEZDİM, GÖRDÜM YAZDIM


'Rukiye DEMİR

Türk Gücü Tv.ve ulusalhaber-ulusalajans

Kayseri-Temsilcisi)

Ürgüp Kapodakya bölgesinin en önemli merkezlerindendir. 

Nevşehir ilinin 20 km. doğusundadır. 

Cumhuriyet döneminde Ürgüp ismini alana kadar, Osmanlılar zamanında Burgut Kalesi, Selçuklular döneminde Bashisar, Bizans döneminde Osiana(Assiana),Hagios Prokopios, isimleri ile anılmıştır. 

Ürgüp bölgesi Volkanik orijinli jeolojik bir yapıya sahiptir.  Bölgede, yağmur ve rüzgarın binlerce yıllık bir zaman aşımı neticesinde uğrattığı erozyonların meydana getirdiği Peribacaları olarak adlandırılan ilginç doğal yapıları görmek, gerçekten insanı şaşırtmaktadır. 

Vadi yamaçlarından akan yağmur sularının ve daha sonra esen rüzgarların aşındırmaları sonucunda oluşan yarıklar arasında yükselen Peri bacaları bu bölgeye has çok ilginç peysaj görüntülerini oluşturmuştur. Görmeğe değer manzaralar Turistlerin ilgisini çekmekte ve her yaz bu bölgeye bir çok ülkeden turistler gelmektedir. 

GEZİLECEK YERLER

Pembe Vadi : Urgup-Avanos yolunun tam ortasinda yer alan vadide peribacalarının en tipik örnekleri görülebilir. Doğal oluşumların cok yoğun bir biçimde yer aldığı bu bölgede, doğanın kayaları deve, tavşan gibi birçok şekilde oluşturduğu gözlenir.

Kızılçukur : Her zaman önemli bir üzüm ve şarap üretim merkezi olan bu bölgede, peribacalari içine yapılmış, üzüm resimleri ile bezenmiş bir kilise bulunmaktadır. Değişik renklerde pek çok peribacasının yer aldığı bu vadi aynı zamanda günbatımında oldukça ilginç seyir noktası durumundadır.

Mustafapaşa : 1924 K yapılan nüfus değişimine (Mübadele) kadar Ortodoks Hıristiyanların barındığı Mustafapaşa, tipik bir müze - kent görünümündedir. 19. yüzyil kiliselerinin örneklerinden Aziz George, Aziz Vasilios ve Aziz Stefanos Kiliseleri ziyarete açıktır. Ayrıca bu ilginç kasabada Hiristiyan ve Selçuk yapı işçiliğinin özgün örneklerini görmek mümkündür.

Sarıhan : 1217 yilinda Selcuklu Sultanı Alaattin Keykubat tarafindan Aksaray-Ürgüp-Kayseri yolu uzerine yaptırılmıştır. Bu kervansaray önemli bir konaklama ve barınma merkezi olarak tarihte yerini almıştır. Selcuklu-Türk mimarisinin en önemli eserlerinden birisidir. Daha sonra asvalt yolu yapılmış ve iyi bir restorasyona tabi tutulmustur. 

Sarı taşların hakim olduğu yapının adı bu taşların renginden gelmektedir. 

Halacdere : Yumucak tufler icine kazılmış ve 10-12. ve bir kısmı ise 13. asıra tarihlenmektedir. Bir kısmı aınmış ve yıkılmış bulunan büyük bazilike tipi kiliseler mevcut olup bir zamanlar hiristiyanlarca hastane olarak kullanildigi sanilmaktadir.

Ortahisar'daki baska kiliseler Aziz Peter ve Aziz Paul Kiliseleri ile Meskendir Deresindeki kiliselerdir.

Fıratkan : Göreme Açıkhava Müzesi yolu üzerindeki Fıratkan, küçük bir kiliseler gurubudur. Bir yatakhanesi, yemekhanesi, muttagi ve depolari mevcut olup iki katli olarak insa edilmisir. Iki kat birbirine tuneller ile baglanmis olup cok ilginc bir yapı tarzı vardır.

Ortahisar : Kasabanın merkezi Ürgüp-Nevsehir yoluna 1 Km. mesafededir. Merkezde bulunan 50 m. yuksekligindeki tarihi kaya-kale ana yoldan da görülebilmektedir. 

Kaya mağara otel

Eski bir barinma mekanı olan Ortahisar Kalesi uzerine cıkılabilmekte olup, burası ilginc bir seyir ve resim cekme noktasıdır. Ortahisar bolgesi zengin bir manastir yaşamının orneklerini barındırmaktadır. Harim Kilisesi, Sanca Kilise ve Cambazli Kilise bu beldenin başlıca görülmeye değer eserleridir. Ortahisar, cok canli bir kültür ve ticaret merkezidir. Cukurova'nin ürünü olan limon, bu bolgedeki volkanik kayalar icine oyularak yapılmış olan tabii soğuk hava depolarinda muhafaza edilir ve buradan tum Turkiye'ye dagıtılır. Bolgede turizme ilk acilan kasaba olan Ortahisar'm halki konukseverligi ile ünlüdür.

Aziz Theodore (Tağar)Kilisesi:Ürgüp-Kayseri yolundan 8.5 km sonra sağa dönülüp 8 km daha gidildiğinde Ürgüp ilçesinin Yeşilöz köyüne ulaşılır. Buradaki Aziz Theodore adına yapılmış olan Tağar Kilisesi 'T' planlı, merkezi kubbelidir. Üst katta bulunan galeriye bir merdiven sayesinde çıkılmaktadır. Bu nedenle Kapadokya kiliseleri içinde tek örnektir. Genelde resimleri iyi korunmuş olan kiliseyi üç sanatçı kendi stillerine göre farklı zamanlarda süslemiştir.

Taşkınpaşa Cami: Ürgüp'ün 20 km güneyindeki Damsa köyü merkezinde yer alan Taşkınpaşa Camii, Karamanlılar Dönemi'ne aittir. Halen Ankara Etnoğrafya Müzesi'nde sergilenen cevizden kakma tekniğinde yapılmış mihrabı, bugüne kadar kalan tek ahşap örnek olması nedeniyle önemlidir.

Taşkınpaşa Camisinin hemen karşısında Hızır Reis'e ait Taşkınpaşa Türbesi yeralır. Aynı döneme tarihlenen türbeye iki taraflı, basamaktan oluşan merdivenle çıkılmaktadır.

Taşkınpaşa Camisinin yakınında bir de aynı adla anılan medrese bulunmaktadır.

Kadı Kalesi : Gecmis zamanlarda kadınlar ve çocukların tehlike anında sıgındıkları bir kaya kale idi. Gerektiginde kacabilmek icin, tepenin altındaki Damsa Cayi'na acılan bir tüneli vardı. Büyük bölümü 1954 yilinda erozyona ugrayarak yıkıldı. Zamanımızda saglam kalan bölümleri gezip görmeye acıktır.

Temenni (Anıt Mezar ) : 1288 yilinda Vecihi Pasa tarafindan Kılıcarslan (Nukrettin) icin yaptırılmıs olan bir anıt mezardır. Kadi Kalesinin tam tepesinde yer alan Temenni Anıt Mezarı'nın en ilginc ozelligi 700 metre uzunlugundaki tunelidir. Ziyaretciler bu tunelin Seyirlik Noktasi'na cikan uzun bir koridorunu gezebilmektedirler. Temenni Anıt Mezarı sonraları Anadolu'nun en eski kütüphanelerinden birisi olarak kullanilmistir.

Altıkapı : XII. veya XIII. yuzyil Selcuk doneminin komutanlarindan birinin esi ve cocuklari anısına inşa edilmiş bir anıt mezardır.

Damsa Barajı : Ürgüp'e 17 km uzaklıkta, Domsa Cayı uzerindeki sulama amaçlı, Domsa Barajı gölü kıyısı önemli bir mesire yeri durumundadır. Çam ağaçları ile dolu göl kıyısı sıcak yaz günlerinde ve hafta sonlarında piknik yeri olarak her zaman hizmet vermekte olup piknik masa ve oturakları ile hazır ocakları vardır. Ayrıca, Mustafapasa, Cemil, Taskinpasa, Sahinefendi, Soganlı guzergahındaki gezi ve turlarda aranan bir soluklanma noktasıdır.

Haber-Tanıtım

Rukiye Demir

Türk Gücü Tv.ve ulusalhaber-ulusalajans

Kayseri temsilcisi



14 Ağustos 2022 Pazar

İŞVERENLERİN DİKKATİNE

 İŞ VERENLER BUNLARI BİLİYOR MU?

İşverenler devletin kendilerine tanımış olduğu İSTİHDAM TEŞVİKLERİNDEN gerektiği şekilde yararlanabiliyorlar mı?

Bu konuda yaptığımız araştırma neticesinde, bir çok işverenin kendi lehlerine çıkarılmış olan ve her yıl uzatılan 4447 sayılı kanunun geçici 10.Maddesi (6111 kanun no.lu teşvik) ve 447 sayılı Kanunun Geçici 19. Maddesi (7103 sayılı Kanun) başta olmak üzere iş yerinin yararlanabileceği tüm teşvik kanunları esas alınarak 4857 Sayılı İş Kanunu ve 5510 Sayılı Kanun uyarınca iş yeri çalışanlarından teşvik kapsamında değerlendirilerek, Teşvik Primlerinden yararlanmaları konusunu iş verenlerin yeterli bilgiye sahip olmadıklarından bu teşviklerden yararlanamadıkları görülmektedir.

Söz konusu kanun maddelerinden işverenlerin yararlana mamalarının en büyük sebebi ise; kanun maddelerinin karmaşıklığıdır.

Gerek bazı Mali Müşavirler ve gerekse şirketin Muhasebe birimleri de bu konuda yeterli bilgi ve mevzuata hakim olmadıklarından, karmaşık olan kanun maddelerinde belirtilen kriterleri tam tespit edemeyerek işverenin lehine hareket ederek, Sigorta Bildirimlerinde Teşvikten yararlanacak personeli bildirememektedirler. 

İSTİHDAM TEŞVİKLERİ NEDİR?

İstihdam teşvikleri; belirli şartları taşıyan işsizleri istihdam eden işverenlere değişen sürelerle ve tutarlarla prim, vergi veya ücret destekleri sağlanmasıdır. Bu teşviklerin bir bölümü İŞKUR tarafından finanse edilmekle birlikte, işlem uygulayıcısı Sosyal Güvenlik Kurumudur.

ŞİRKETLER NEDEN SGK TEŞVİK HİZMETLERİ ALMALIDIRLAR?

Devlet ülkemizde istihdamın artması ve işsizliğin azalmasını sağlamak amacıyla, bazı koşulların yerine getirilmesi şartıyla birçok iş yerini ve işçiyi desteklemek amacıyla bu kanunları yürürlüğe koymuştur.

Bu hizmetin yürütülmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu yetkili kılınmıştır. 

SGK. Bünyesinde SPGM İSTİHDAM TEŞVİKLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI vardır, konu ile ilgili bilgiler buradan alınabilir.

İşverenlerin iş yerlerinde çalıştırdıkları mevcut çalışanlar ile işe alacakları potansiyel çalışanlardan optimum fayda sağlayacak teşviklerin maksimum verimlilik sağlanacak şekilde firmaların kullanabilmesi ve tasarruf geliri elde etmesi adına gerekli ve yararlı bir uygulamadır.  Teşviklerden yararlanabilmek için işyeri ve işçiyi ilgilendiren çok sayıda kriter belirlenmiş olup, bunların bir kısmı sistemsel olarak SGK tarafından hesaplanmakta, diğer kısımların ise işveren tarafından hesaplanarak bildirilmesi istenmektedir.

İşverenlerin söz konusu kanunlarda belirtilen kriterlerin iyi hesaplanarak, çalıştırdıkları personele devletçe sağlanan teşviklerden yararlandırabilmeleri için Uzman bir ekibe müracaat ederek, işçilerin ne kadar teşvik primlerinden yararlanıp yararlanamayacağını inceletmelerinde elbette yarar vardır.

Söz konusu Teşvikten işveren yararlandığı zaman ne karı olmaktadır? 

İşverenin söz konusu teşvikten yararlanması halinde bir personelden yıllık  minumum 9.307,44 TL. maksimum 69.806-TL kazanç sağlayacağı söylenmektedir. 

Ülkemizde işsizliğin arttığı bu dönemde, Devletimizin İşverenlere sağladıkları İSTİHDAM TEŞVİKLERİNDEN yararlanarak, bünyelerinde daha çok işçi istihdam etmeleri, ülkemiz adına yararlı olacağı kanaatindeyiz. 

Ulusalhaber-ulusalajans

Zekeriya Tümer

Tel: 05522204518

Ulusalhaber1881@gmail.com