25 Kasım 2016 Cuma

KAMPANYA: "TRAKYA’NIN TALANINA DUR DE! TRAKYA’DA YAŞAMI SAVUN Hakan DEDEOĞLU, Kırklareli-Türkiye"

TRAKYA’NIN TALANINA DUR DE!..
TRAKYA’DA "DOĞAL YAŞAMI" SAVUN
Hakan DEDEOĞLU, Kırklareli-Türkiye
1999 yılında Trakya Üniversitesi ile o zamanki adıyla Çevre ve Orman Bakanlığı arasında başlayan Ergene Eşgüdüm Protokolü sürecinin sonucunda ortaya çıkan ve Türkiye’nin ilk çevre düzeni planı olan 1/100.000’lik “Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı” 13 Temmuz 2004 tarihinde Osman Pepe’nin bakanlığı döneminde imzalanmıştır. Söz konusu plan, o tarihten bu yana, Trakya’yı talan etmek isteyenlerin hedef tahtası haline gelmiş ve çeşitli revizyon planlarıyla delinmek istenmiştir.
En son, 24.08.2009 günü onaylanan 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’nına ilişkin, Danıştay 6. Dairesi’nde açılan dava neticesinde bölgeye gönderilen bilirkişi heyetinin elinden çıkan 215 sayfalık rapor neticesinde revizyon planın yürütmesi durdurulmuştur.
Şimdiyse bazılarının iştahı, Trakya’ya “kömürlü termik santral” yapılması için kabarmış durumda! Bunun için yeni plan değişiklikleri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından ilan edildi. 
Buna göre;
Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı Değişikliği çerçevesinde;
1) İstanbul İli 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile Silivri’de toplamda 485 hektarlık alan, “Enerji Üretim Alanı“ olarak düzenlenmiştir.
2) Tekirdağ İli 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile Çerkezköy İlçesinde yaklaşık 60 hektarlık alan “Enerji Üretim Alanı” olarak düzenlenmiştir.
3) Kırklareli İli 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile TKİ Vize Termik Santrali yapılması planlanan Kırklareli İli, Vize İlçesindeki yaklaşık 135 hektarlık alan, ”Enerji Üretim Alanı “ olarak düzenlenmiştir.
Görüldüğü gibi bugün, Trakya yeni bir saldırıyla karşı karşıyadır. Söz konusu saldırı, daha önce gerek bilimsel planlama çalışmalarında gerekse hukuki kararlarda ifade edildiği şekliyle “tarım arazisi,” “orman alanı,” “yer altı suları besleme alanı” gibi ifadelerle üstün kamu yararı çerçevesinde korunması gereken müştereklere yönelmektedir. Hatta 1/25.000’lik plan çerçevesinde “Tarımsal Niteliği Birincil Öncelikli Korunacak Alan”lar da bugün tehdit altındadır.
Trakya’da kömür demek, İstanbul’un ve Türkiye’nin kararması demektir. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en önemli ekosistemlerinin zarar görmesi, en verimli tarım topraklarının kirlenmesi demektir. Gelin, bilim ve hukuk kisvesi altında Trakya’yı kömürle kirletmeye çalışanlara “dur” diyelim; Trakya’da doğacak çocuklar için, tüm canlı yaşamı için geleceğimize sahip çıkalım.
Bu kampanyaya destek vererek Trakya’da “kömürlü termik santral” istemediğimizi Başbakan Binali Yıldırım ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye hep birlikte iletelim.
Saygılarımla,
Bu kampanyanın teslim edileceği kurum: Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına:
1. Binali Yıldırım, Başbakan
2. Mehmet Özhaseki, Çevre Bakanı
KAMPANYA LİNK-İ:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder