12 Nisan 2016 Salı

TÜSİAD AB Temsilciliği Haftalık Bülteni, BRÜKSEL: 16. Hafta - 11 Nisan 2016

 TÜSİAD AB Temsilciliği Haftalık Bülteni
Avrupa Birliği'nin 200 milyon € ve Avrupa Konseyi'nin 5 milyon € kaynak sağlayacağı Batı Balkanlar ve Türkiye’yi kapsayan Güney Doğu Avrupa İşbirliği Girişimi yürürlüğe konuldu.
AB ve Ukrayna arasındaki Ortaklık Anlaşması'nın Hollanda vatandaşları tarafından oylanmasına katılım %32,2 olarak gerçekleşti; 6 Nisan’daki oylamaya katılan Hollandalıların %61,1'i anlaşmayı reddetti. Anlaşma 1 Ocak 2016'da geçici kabul ile yürürlüğe girmişti.
AB Dış Faaliyetler Dairesi sözcüsünün Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde meydana gelen ateşkes ihlallerine ilişkin bir açıklamasında tarafların 2015 yılındaki taahhütlerine uymaları ve gerilimi azaltmaları istendi; AB’nin Ukrayna’nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğinin altı çizildi.
Ticaretten Sorumlu AB Komiseri Cecilia Malmström ve Mercosur Dönem Başkanlığı’nı yürütmekte olan Uruguay Dış İşleri Bakanı Rodolfo Nin Novoa, Brüksel’de yaptıkları toplantıda ticaret anlaşması müzakerelerini değerlendirdi; AB ve Mercosur kamu alımları da dahil olmak üzere mal ve hizmet pazarlarında karşılıklı açılımlar sunan tekliflerini Mayıs ayı içerisinde paylaşacak.
Katma değer vergisi sistemini çağdaşlaştırmak üzere oluşturulan eylem planı yürürlüğe konuldu. Plan, e-ticaretin yaygınlaştırılması, vergi dolandırıcılığının önlenmesi ve işletmelerin uyması gereken kuralların sadeleştirilmesi amacıyla AB genelinde tek bir KDV alanının oluşturulması sürecinin de başlangıcı olarak kabul ediliyor.
AB Komisyonu Avrupa Ortak Sığınma Sistemi’nde (CEAS) reform sürecini başlattı.
Akıllı bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımını sayesinde AB dış sınırlarının entegre yönetimini ve AB iç güvenliğini sağlama hedefiyle hazırlanan bildirge AB Komisyonu tarafından yayımlandı.
Euro Alanı hane halkı tasarrufları 2015 yılının dördüncü döneminde %12,7’ye yükseldi.
Euro Alanı’nda iş dünyasının yatırım oranı 2015 yılının dördüncü döneminde %22,2; kar marjı ise %40’a yükseldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder