6 Mart 2015 Cuma

TC bu talebi desteklemeye mecburdur> 'TÜRKÇE İRAN'DA RESMİ DİL OLSUN'

'TÜRKÇE İRAN'DA RESMİ DİL OLSUN'
Azerbaycan Türkü çok sayıda öğrenci Hasan Ruhani'ye mektup yolladı:
"Biz Türk Dilinin İran’da resmi dil olmasını istiyoruz."
1811 Azerbaycan Türkü öğrenci İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye mektup yazarak İran’da Türklerin haklarının verilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istediler.
Urmu, Tebriz, Zencan, Marağa, Meşkinşehr ve Keleyber üniversitelerinden öğrenciler doğrudan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye mektup yolladılar.
Azerbaycanlı öğrenciler Hasan Ruhani'nin önceki verdiği beyanatlara dayanarak Türk dilinin ülkede resmi dil olmasını, medrese ve üniversitelerde Türk dilinde eğitim haklarının verilmesi ve İran ana yasasının 3, 15 ve 19 maddelerini gözönünde tutularak bu yönde çalışmalar yapılmasını istediler. Öğrenciler Türk Dili ve Edebiyatı kurumunun kurulmasını da talep etti.
Mektubu imzalayan öğrenciler İran’daki güç yapılarının Türklere karşı tehditlere son vermesini ve başka kültürlere bakışın değişmesini istediler.
Öğrencilerin yaptığı açıklamalara göre, imza kampanyası engellenmeye çalışıldı. Urmu, Sulduz ve Parsabaddaki Peyami Nur üniversitelerinde güvenlik görevlileri öğrencilerin imzalarını ellerinden alındı ve imza toplayan öğrencilerden Atabek Sepehri bu nedenle tutuklandı.
Öğrenciler Türkçe'nin resmi dil olması için İran Devleti'nden ve Cumhurbaşkanı Ruhani'den yardım beklediklerini ve bu isteklerinden asla vazgeçmeyeceklerini belirttiler. (06-03-2015-Ulusal Ajans & Ulusal Haber)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder