7 Mayıs 2015 Perşembe

Barzani bağımsızlık düğmesine basıyor Barzani üç yıl sonra ilk ABD ziyaretinde Obama’nın önüne dosyayı koydu.

DÜZ OVA'DA SİVRİ BELÂ!.. 
"Barzani bağımsızlık düğmesine basıyor..."
Barzani üç yıl sonra ilk ABD ziyaretinde Obama’nın önüne dosyayı koydu.
Barzani en son 2012’de ABD’ye gitmişti. Bu kez kaldığı otelde Irak bayrağı değil sadece Kürt
bayrağı asılması dikkat çekti. Barzani’ye oğulları Masrur ve Mustafa’yı götürmesi dikkat çekti.
Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Mesut Barzani, 3 yıl sonraki ilk ABD ziyaretinde ‘bağımsızlık’ temasına destek için düğmeye bastı. Barzani, yola Kürt siyasi liderleriyle ‘kendi kaderini tayin hakkına’ destek alarak çıktı. ABD’den diğer beklentileri IŞİD’la mücadele ve Musul’un alınması için doğrudan silah tedariki ile Kürt petrolünün doğrudan satışı.
‘Obama’nın önü..’
Barzani, bir haftalık temaslarına dün Beyaz Saray’da Başkan Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yardımcısı Tony Blinken ile görüşerek başladı. Ziyaret, radikal İslamcı IŞİD tehdidinin yarattığı konjonktürel değişikliklerle farklı boyutlar kazandı. IŞİD saldırısı sornası Kerkük’te kontrol peşmergeye geçmişken, Barzani, Irak Anayasası’nın 140. maddesi çerçevesinde referunduma gideceklerini BM’den de destek beklediklerini söylemişti.
Ziyaretini Kürt haber sitesi Rudaw’a değerlendiren KBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, “Başkan Barzani açıkça Kürt devleti dosyasını Obama’nın önüne koyacak” diyerek ekledi: “Geleceklerini belirlemek Kürtlerin hakkı ve bu mesele kesinlikle görüşmelerde ele alınacak. Kürtlerin bölge için vizyonları mevcut, Amerikalıların da ne düşündüğünü göreceğiz.” Hüseyin ayrıca peşmerge güçlerine doğrudan silah desteğinin gündeme taşınacağını belirterek, “IŞİD varlığını sürdürmeye devam ettikçe Kürdistan ve bölgeye tehdit devam edecek” dedi. Amerika’da geçen hafta bu yöndeki bir yasa Kongre’ye sunulmuştu.
BasNews’un KDP’li bir kaynağa dayandırdığı habere göre Barzani, ABD’ye gitmeden Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani Talabani ile Süleymaniye’de görüştü. İki lider Amerikan petrol şirketlerinin de hevesli olmasından hareketle Kürt petrolünün doğrudan satışı için yasal zemin oluşturulması, peşmergeye doğrudan ağır silah, helikopter ve savaş jetleri tedariki, IŞİD’a karşı Neynova’da Hıristiyan ve Ezidilerin peşmerge bünyesinde silahlandırılması talebinin yükseltilmesinde anlaştı.
Talabani mesajı
 Barzani’nin Talabani’ye Kürtlerin ABD ve Avrupa’daki müttefiklerinden bağımsızlığı tartışmak üzere ‘yeşil ışık’ aldıklarını ilettiği, Talabani’nin “Birlikte başlattığımız hedef ve mücadeleyi siz bitirecek ve başaracaksınız” dediği aktarıldı. Goran (Değişim) lideri Nuşirvan Mustafa da ziyaret öncesinde Barzani’nin kendisini arayarak “Bu meseleyi Amerikalılarla konuşacağız. Amerika’ya gideceğiz haklarımız için onay almak üzere değil, uluslararası destek almak üzere” dediğini aktardı. Barzani Amerika ziyareti sırasında Atlantik Koonseyi ile ABD Barış Enstitüsü’nde konuşma yapacak. (REF: Cumhuriyet Gazetesi, 07 Mayıs 2015) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder