28 Ekim 2014 Salı

Başkan Ekrem Hayri PEKER: "Tekstil Araştırmaları Derneği sonbahar etkinliklerine İPEK’le başladı"

Tekstil Araştırmaları Derneği sonbahar etkinliklerine İPEK’le başladı. 
Dernek Başkanı Ekrem Hayri Peker, derneğin faaliyetleri ve önümüzdeki, dönem yapacağı çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. 
Daha sonra yaklaşık yüz yıldır ipekçilikle uğraşan Ünal ailesinin 3.kuşaktan temsilcisi, Bursa İpekçiliğini Geliştirme Derneği başkanı Mehmet Ünal, katılımcılara ipeği anlattı. Seyyar kazan ve gerekli aparatlarla Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nin üzerinde yer alan Kapalı Pazar yerinde gelen Mehmet Bey, tesisatı kurarak konuyu anlatmaya başladı.
Kaynayan kazandan 50 yıllık kamçıbaşlarıyla sıcak suda çözülen iplikçileri toplayarak, çıkrığa sarmaya başladı. Uludağ Üniversite’sinden gelen öğrenciler de iplik çekerek pratik yaptılar.
Mehmet Bey ülkemizde ve dünyadaki ipekçilik konusundaki gelişmeleri anlattı. İpeğin yapay doku elde edilmesinde kullanıldığını, uzay mekiğinin kablolarının ipekle sarıldığını anlattı.
İpekten iplik elde edilmesinde bölgelerdeki topraktaki mineral yapısının çok önemli olduğuna değinen Mehmet Ünal, Bursa’da yetişen dutların farklı olduğu için bundan beslenen böceklerin ürettiği kozaları olumlu etkilediğini, Bursa toprağına benzeyen tek yerin Özbekistan’daki Fergana Vadisi olduğunu söyledi.
İpek ipliklerin boyanmasını anlatan Ünal, katılımcıların soru ve cevaplarıyla sunumunu sonlandırdı.
Daha sonra yerleşkenin konferans salonuna geçildi ve etkinliğe İstanbul’dan katılan Akademisyen tasarımcı İpek Tohumcu, katılımcılara ipekçi bir aileden geldiğini, Kafkasya’dan gelen büyük dedesi Osmanzade Akif Bey’in Amasya’ya yerleştiğini, burada Almanların kurduğu filatür tesisinde çalıştığını anlattı. Büyük dedesinin bu fabrikayı Almanlardan satın alıp, işlettiğini ve ipekçiliğin gelişmesi için çaba harcadığını, tohum ıslahı üzerinde yaptığı çalışmalardan ötürü dönemin padişahı olan Sultan Abdülhamit’ten altın bir nişan aldığını anlattı. Soyadı kanunu çıkınca aile ipek böceği tohumu yetiştirdiği için Tohumcu soyadını aldığını söyledi. Tasarımın önemini ve bu konudaki deneyim aktardı. Tohumcu; “Hangi pazara hitap edeceksiniz o pazardaki yaş gruplarının isteklerini öğrenmek zorundasınız. Ülkelerin bölgelere göre farklılıklarına dikkat etmelisiniz. Tüketiciniz alışkanlıklarına, özlemlerine cevap verecek tasarımlar sunmalısınız. Tasarımcı desen veya giysi çizmek değildir. Tasarımcı baştan sona ürününü takip etmelidir. Ürünün son haline kadar onun ellerinden geçmelidir ve en sonunda tasarladığı ürün ortaya çıkmalıdır. İpek Tohumcu, Çin’in giysi sektöründe tasarım ihraç ettiğini anlatan Tohumcu katılımcılardan gelen soruları cevaplayarak sunumunu bitirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder