15 Ekim 2014 Çarşamba

Oya Bain Turkishny; "435 Türk Aranıyor”

"435 Türk Aranıyor”
ABD'DE YAŞAM, PERŞEMBE, 16 EKİM 2014 02:03 PM
Oya Bain
Turkishny.com
Bu günlerde hem güzel hem de çok endise veren haberlerle yasamaktayiz. 
49 Turk rehinenin kurtuluşu haberlerine sevinirken onumuze Kobani  cikti.
Amerika icinde  güven verici haber: 
Toplumun önemli ve büyük bir kısmını içine alan Türk Amerikan Dernekleri 2015 için birleşiyorlar. Öbür yandan Ortadoğuyu büyük endişe ile takip ediyoruz.
Bütün bunlar arasında toplumun en çok unuttuğu kurum Amerikan Kongresi.. Yalnız 2015 yılı iddialarını değil de Türk Amerikan toplumu için bir çok önemli konularda en büyük kozu ellerinde tutan 435 Temsilci ve 100 Senatör.
Bir kaç yıl önce 10,000 Türk (www.tenthousandturks.org/ ) diye güzel bir program başlatıldı. Bu program Amerika’daki Türklere Amerikan siyasi sistemi üzerinde pratik eğitim veriyor ve eylem imkanı yaratıyor. Yani didaktik olarak değil de artık sahada, somut çalışmalar oluyor. Politikacıların destek kampanyalarına katılma, seçimlerde gönüllü çalışma, kongre üyelerinin ofislerinde stajyerlik yapma gibi.
Yıllardır aramızda yaptığımız iyi niyet konuşmalarının ötesinde netice verebilen faaliyetler oluşuyor. En başarılı olan sonuç da bugün Amerikan Temsilciler Meclisinde 148 Türk Dostluk grubu (Turkish Caucus) üyesinin olması. Bu 148 üye Amerika’nın 50 Eyaletinden 42'sini temsil ediyor.
Bu sayıya biraz daha yakın bakalım. Hakikaten 148 üye 42 eyaleti temsil ediyor mu? Temsilciler Meclisinin yapısına bakarsanız tabii ki temsil etmiyor.
Meclisin yapısı şöyle: 435 Temsilcinin her biri Amerika’nın 435 Kongre Bölgesinden (Congressional District) bir tanesini temsil ediyor. Her Kongre Bölgesinin nüfusu 710,767. Bu sayı 2010'da yapılmış nüfus sayımına göre ayarlanmış. (Bu sistemin ilk tatbik edildiği 1789 senesinde her bir Kongre Bölgesinin nüfusu 33,000 civarındaydı!)
Mesela en kalabalık eyalet California 53 Bölgeye ayrılmış ve 53 Temsilcisi var. Diğer taraftan az nüfuslu veya küçük eyaletlerde birer temsilci var: Bunlar Alaska, Delaware, Montana, North Dakota, South Dakota, Vermont ve Wyoming.
Türklerin çok olduğu ve nüfusun yüksek olduğu New Jersey'de 12 Bölge ve 12 Temsilci var. Yalnız bir tanesi Türk Dostluk grubunda..
Yani diğer 11 Kongre Bölgesinden hiç bir cesur, bilinçli ve girişken bir Türk çıkmıyor mu ki gidip Kongre üyesi ile temas kurşun, dostluk geliştirsin, Türkiye’yi anlatsın, kampanyasına yardım etsin?
Tabii ki çıkıyor-tanıdığımız bir çok parlak Türkler ve Azeriler bu bölgelerde de çalışıyorlar.
Fakat New Jersey kötü bir misal. 12 Temsilcinin yarısından çoğu senelerce yapılan Ermeni, Yunan propagandası, bağışları, ve oyları sayesinde Türk toplumuna kaybolmuş, beyinleri yıkanmış kimseler. En azılı Türk aleyhtarı temsilciler yıllar önce seçilmiş: LoBiondo 1994'de, Smith 1980'de, Pallone 1988'de, Frelinghuyser 1994'de, Holt 1998'de..
Biz o seneler neredeydik? Temsilcilerimizle konuşacağımızza daha çok kendi aramızda konuşurduk, dert yanardık.
Son senelerde bunu tersine çevirmeye başladık. 435 Temsilci her iki senede bir seçime giriyor. Meclisteyken iki sene boyunca devamlı mali destek bulmak ve seçimde en fazla oy alma planları çabasında oluyorlar. Bu sebepten devamlı kendi bölgelerinde olan 700,000 civarı kimsenin sorunlarını dinliyorlar, Bölgelerini her bakımdan geliştirmek için çalışıyorlar. Bir çok temsilci için iki senede bir olan seçim rakipleriyle çok yakın yarış haline geliyor. Bu açıdan da aşırı etnik grupların yalan yanlış acıklı hikayeleri, destek paraları ve oylarının (bu grubun hepsi oy kullanır) tesiri altında kolaylıkla kalabiliyorlar. Bilhassa alan bossa..
Eğer Türk toplumu Amerika’nın her 435 Kongre Bölgesinden bir iki bilinçli, cesur ve girişimci Türk çıkarabilirse ve bunlar da temsilcileriyle iyi ilişkiler kurabilirse hakikaten bir yere varırız. Su anda yalnız 148 Bölgeye erişmiş durumdayız. En iyi şansımız yeni seçilen, beyinleri yıkanmamış genç politikacılarla hemen temasa geçmek. 4 Kasım 2014 seçimlerinden sonra vakit kaybetmeden çalışmaya başlamalıyız.
En son misalini vereyim. New York eyaletinin 18inci Kongre Bölgesinde 2012 senesinde yeni bir temsilci seçildi. Bu bölgede Türkler az. Fakat başarılı bir iş adamı Sevgin Oktay ve eşi Betty, bu temsilciye devamlı yaklaşmaya çalıştılar. En nihayet bir ay evvel Temsilcinin yardımcısıyla (kendi değil-randevu almak çok zor) 10 dakika görüşmek için New York eyaletinin kuzeyinden kalkıp Washington DC'e geldiler. Görüşme 30 dakikaya döndü. Temsilciyle de gorusebildiler veTürk Dostluk grubuna davet ettiler. Dostluk grubunda 148'inci üyemiz de böyle oluştu.
Bu hakikaten bütün topluma örnek olması gereken bir girişim. Aslında her 148 dost Temsilcinin arkasında buna benzer azim, sabır, vakit ve en önemlisi mali destek gereken faaliyetler var.
İki ay önce Türk Dünya iş Konseyi Başkanları (TDİK) Washington'a geldiler. Türklerin yaşadığı bir çok memlekette dağınık olan toplumu, bilhassa iş adamlarını birleştirmek için yaptıkları çalışmaları anlattılar. ATAA ve diğer dernek temsilcileriyle görüştüler. Amerikada nasıl bir sistem kullanmaları gerektiğini sordular.
ATAA Amerika’daki toplumun sesini kuvvetlendirmek için en iyi yol 435 Kongre Bölgesinin her birinde o bölgenin Türk toplumuna lider olabilecek bilinçli ve girişken Türklerin ve Türk iş adamlarının belirlenmesi gerektiği vurguladı. Amerikanın her bölgesinde Türk iş adamlarını somut bir şekilde belirlemek Türklerin politik kuvvetini çok daha arttir, çünkü Temsilciler için bölgelerinin ekonomik gelişmesi en on planda yer alır. Geçtiğimiz hafta yeni bir gelişme daha oldu. Amerika’daki Türk toplumunun büyük bir kısmını içine alan ATAA, TADF, TACC gibi çatı dernekleri önemli konularda birlikte çalışma kararı aldılar. Şimdi somut olarak 435 Türkü bulma projesini yerine getirme zamanı. Derneklerin ellerinde yüzlerce üye bilgisi var. iletişim İnternet üzerinden çok daha kolay. Bir çok bölgelerde sivrilmiş Türkleri tanıyoruz. Ekimden itibaren bütün Amerika’da 2015 olayları hakkında yapılacak seminarlar yoluyla da yeni ve parlak kabiliyeler tanınacak, saptanacak..
Kendimizi bugünün şartları altında 300 Ispartalı diye düşünelim ve oradan yola çıkalım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder