11 Şubat 2015 Çarşamba

İLHAN KESİCİ: "Bizde tek adam geleneği yoktur"

"Bizde tek adam geleneği yoktur"
Sivaslı siyasetçi, ekonomist Planlama Eski Müsteşarı, eski Milletvekili İlhan Kesici ile Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan ile bir röportaj yaptı. Kesici “Bizde tek adam geleneği yoktur” diyerek gündem hakkında konuştu.
İşte o röportajın tamamı!..
Bizde tek adam geleneği yoktur İlhan Kesici'den tek adamlık çıkışı.
BİZİM devlet geleneğimizde tek adamlık uygulaması var mıdır?
İLHAN KESİCİ: Yoktur. Batılı demokrasiler bu işi, sistem ve kurumlar ile dengelemiştir. Elbette doğrusu da böyledir. Bizde ise daha ziyade en az "iki adam"lı yapıyla, hatta genellikle bir de "üçüncü adam"lı yapıyla durum dengelenir. Tabii bu durum, bizim sistem ve "kurumlardan" çok "adamlara" önem veriyor olmamız gibi bir durumu da gösterir. Ama durum budur.
Bizim tarihimize baktığımızda... Padişahlık var, tek adamlıklar var, lider sultaları var. Nasıl olur da "Bizde tek adamlık yoktur ve olmamıştır" diyorsunuz?
İLHAN KESİCİ: Tarihimize şöyle bir bakarsak ve örnekler üzerinden gidersek... Padişahlık döneminde bile mutlak gücün padişahta olmadığını görürüz. Dengeleyici unsurlar vardır. Cumhuriyet döneminde de böyledir. AK Parti döneminde durum nasıldır?
İLHAN KESİCİ: AK Parti'nin ilk çıkışında "dörtlü bir yapı" vardı. Ancak bu yapı, zaman içinde bozuldu. Şu anda öyle görünüyor ki... Sayın Cumhurbaşkanımız denge falan istemiyor. Zaten AK Parti içinde denge oluşturan isimlerin tümü artık tamamen pasif konumda.
Böylece bizim geleneğimizde olmayan yeni bir durum mu ortaya çıkmış oldu?
İLHAN KESİCİ: Bugün bir tek Erdoğan var. Bu bizim devlet geleneğimize uymaz. Bu yürümez. Gelenekte yok, gelecekte de olmamalı. Ne kadar kudretli olursa olsun bunu yürütemez. Bu patlar. En diktatör komünist rejimlere bile uymaz. Düşünün: Lenin var ama Lenin'in yanında Stalin var, Troçki var.
Kaynak: Hürriyet (11.02.2015 / 10:56) * Bu röportaj Sayın İlhan Kesici’nin kendi isteği üzerine iktibas edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder