İŞ VERENLER BUNLARI BİLİYOR MU?
İşverenler devletin kendilerine tanımış olduğu İSTİHDAM TEŞVİKLERİNDEN gerektiği şekilde yararlanabiliyorlar mı?
Bu konuda yaptığımız araştırma neticesinde, bir çok işverenin kendi lehlerine çıkarılmış olan ve her yıl uzatılan 4447 sayılı kanunun geçici 10.Maddesi (6111 kanun no.lu teşvik) ve 447 sayılı Kanunun Geçici 19. Maddesi (7103 sayılı Kanun) başta olmak üzere iş yerinin yararlanabileceği tüm teşvik kanunları esas alınarak 4857 Sayılı İş Kanunu ve 5510 Sayılı Kanun uyarınca iş yeri çalışanlarından teşvik kapsamında değerlendirilerek, Teşvik Primlerinden yararlanmaları konusunu iş verenlerin yeterli bilgiye sahip olmadıklarından bu teşviklerden yararlanamadıkları görülmektedir.
Söz konusu kanun maddelerinden işverenlerin
yararlana mamalarının en büyük sebebi ise; kanun maddelerinin karmaşıklığıdır.
Gerek bazı Mali Müşavirler ve gerekse şirketin Muhasebe birimleri de bu konuda yeterli bilgi ve mevzuata hakim olmadıklarından, karmaşık olan kanun maddelerinde belirtilen kriterleri tam tespit edemeyerek işverenin lehine hareket ederek, Sigorta Bildirimlerinde Teşvikten yararlanacak personeli bildirememektedirler.
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ NEDİR?
İstihdam teşvikleri; belirli şartları taşıyan işsizleri istihdam eden işverenlere değişen sürelerle ve tutarlarla prim, vergi veya ücret destekleri sağlanmasıdır. Bu teşviklerin bir bölümü İŞKUR tarafından finanse edilmekle birlikte, işlem uygulayıcısı Sosyal Güvenlik Kurumudur.
ŞİRKETLER NEDEN SGK TEŞVİK HİZMETLERİ ALMALIDIRLAR?
Devlet ülkemizde
istihdamın artması ve işsizliğin azalmasını sağlamak amacıyla, bazı koşulların
yerine getirilmesi şartıyla birçok iş yerini ve işçiyi desteklemek amacıyla bu
kanunları yürürlüğe koymuştur.
Bu hizmetin yürütülmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu yetkili kılınmıştır.
SGK. Bünyesinde SPGM İSTİHDAM TEŞVİKLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI vardır, konu ile ilgili bilgiler buradan alınabilir.
İşverenlerin iş yerlerinde çalıştırdıkları mevcut çalışanlar ile işe alacakları potansiyel çalışanlardan optimum fayda sağlayacak teşviklerin maksimum verimlilik sağlanacak şekilde firmaların kullanabilmesi ve tasarruf geliri elde etmesi adına gerekli ve yararlı bir uygulamadır. Teşviklerden yararlanabilmek için işyeri ve işçiyi ilgilendiren çok sayıda kriter belirlenmiş olup, bunların bir kısmı sistemsel olarak SGK tarafından hesaplanmakta, diğer kısımların ise işveren tarafından hesaplanarak bildirilmesi istenmektedir.
İşverenlerin söz konusu kanunlarda belirtilen kriterlerin iyi hesaplanarak, çalıştırdıkları personele devletçe sağlanan teşviklerden yararlandırabilmeleri için Uzman bir ekibe müracaat ederek, işçilerin ne kadar teşvik primlerinden yararlanıp yararlanamayacağını inceletmelerinde elbette yarar vardır.
Söz konusu Teşvikten işveren yararlandığı zaman ne karı olmaktadır?
İşverenin söz konusu teşvikten yararlanması halinde bir personelden yıllık minumum 9.307,44 TL. maksimum 69.806-TL kazanç sağlayacağı söylenmektedir.
Ülkemizde işsizliğin arttığı bu dönemde, Devletimizin İşverenlere sağladıkları İSTİHDAM TEŞVİKLERİNDEN yararlanarak, bünyelerinde daha çok işçi istihdam etmeleri, ülkemiz adına yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Ulusalhaber-ulusalajans
Zekeriya Tümer
Tel: 05522204518
Ulusalhaber1881@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder