1 Temmuz 2019 Pazartesi

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2018-2019 MEZUNLARINI VERDİ


ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2018-2019 MEZUNLARINI VERİRKEN ÖĞRENCİLER TARAFINDAN ANLAMLI PANKARTLAR AÇILARAK  KAMU OYUNUN DİKKATİ ÇEKİLMEK İSTENDİ.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ya da kısaca ODTÜ (İngilizce: Middle East Technical University, kısaca METU), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Cumhuriyeti başbakanı Adnan Menderes , Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup İTÜ'lü akademisyenler tarafından Ankara'da kurulan bir devlet üniversitesidir.


Türkiye ve Orta doğu ülkelerinin kalkınmasına katkı sağlamak ve bu doğrultuda mühendis-teknik çalışan yetiştirmeyi amaçlayan ODTÜ’nün geçmişi; tıpkı darbeler dönemindeki Türkiye'nin olduğu gibi dalgalanmalarla doludur. Öyle ki; 27 Mayıs darbesinin yapılması ve akabinde Adnan Menderesin tutuklanması ile üniversite kapanmanın eşiğine bile gelmiştir. Fakat o zamanki Milli Birlik Komitesinde bulunan Kurmay Albay Sami Küçük bu gidişata engel olmuş; ODTÜ’nün kişilerden bağımsız bir bilim-teknik yuvası olduğunu savunarak eğitim hayatına devam etmesini sağlamıştır.




ODTÜ, Türkiye ve diğer Orta Doğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında çalışan yetiştirmek üzere 15 Kasım 1956 tarihinde "Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adıyla eğitime başlamıştır. Üniversitenin "Kuruluş ve Hazırlıkları Hakkındaki 6887 Sayılı Yasa" 29 Ocak 1957 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ODTÜ'nün özel durumunu belirleyen ve tüzel kişiliğine kavuşturan 7307 sayılı "Kuruluş Yasası" ise 27 Mayıs 1959 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanunun ODTÜ'nün kuruluşu ve amacıyla ilgili maddeleri şöyledir.
Orta Doğu Teknik Üniversitesinin gayeleri şunlardır:

1. Muayyen evsafı haiz Türk gençlerine, bilhassa ilmi, teknik ve mesleki sahalarda ve fakat bunlara inhisar etmeksizin umumiyetle İngiliz dilinde ileri bir öğretimi temin edecek geniş imkanlar tanımak.


2. Diğer memleketlerin evsafı haiz gençlerine, müracaatları ve talebe olarak kabul edilmeleri üzerine mümasil imkanlar temin etmek.


3.Türkiye ve Orta-Doğu'nun kaynaklarının inkişafına ve iktisadi meselelerinin halline bilhassa ehemmiyet verilmek üzere, Türk Milletine ve diğer milletlere fayda sağlayacak araştırmalar yapmak.


4. Hakikati aramaya ve insanlığın bilgisini artırmaya matuf temel araştırmalar yapmak.
Üniversitemiz bünyesinde bulunan Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Enformatik, Uygulamalı Matematik ve Deniz Bilimleri Enstitülerinde ise 107 yüksek lisans ve 69 doktora  programı yürütülmektedir. Bu enstitülerden Deniz Bilimleri Enstitüsü İçel-Erdemli'de çalışmalarını yürütmektedir.
ODTÜ'de öğretim dili İngilizcedir. Hazırlık sınıfı öğrencilerine İngilizce eğitimi Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından verilmektedir.
Kurulduğu günden bu yana geçen süre içerisinde bilimsel düzeyi, kültürel ve düşünsel boyuttaki ağırlığı ve nitelikli mezunları ile ülkemizin seçkin ve saygın kurumlarından biri haline gelen üniversitemizde bugün yaklaşık, 791 öğretim üyesi (Prof., Doç., Yrd.Doç.), 225 öğretim görevlisi, 1.273 araştırma görevlisi, 28.000'den fazla öğrenci bulunmaktadır. Toplam mezun sayısı ise 120.000'in üzerindedir





































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder