29 Eylül 2015 Salı

Hacettepe Üniversitesi Keymen İlâç San. AŞ işbirliği ile Aşı Ar-Ge lâboratuarı açıyor

Hacettepe “Aşı AR-GE” Lâboratuarı açıyor
(Ankara, Ulusal Haber & Ulusal Haber Ajansı: 29 Eylül 2015)
Yerli Aşı üretiminde ilk adımı atarak 2013 yılında çalışmalara başlayan Hacettepe Üniversitesi, 30 Eylül 2015 tarihinde yapılacak törenle:, Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı SANTEZ; Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmaları ve Araştırma  Projeleri Koordinasyon Birimi ve KEYMEN İlâç Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Dr. Mustafa TOPAL & Eczacı Perihan TOPAL) tarafından finanse edilen Türkiye’nin ilk Aşı AR-GE Laboratuarını açıyor.
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Türkiye’de Aşı AR-GE’sinin tamamlanması, formülâsyonu ve sonrasında da yerli malı AŞI üretilerek piyasaya çıkarılması konusunda kamu, üniversite, özel sektör (KEYMEN İlâç Sanayi ve Ticaret A.Ş.) ve yerli/Milli sanayi işbirliğini hayata geçirdi.
Bu işbirliği sayesinde, Türkiye’de yerli üretimi olmayan bakteriyel ve viral aşıların Eczacılık Fakültesi yöneticiliğinde kurulan Aşı Araştırma-Geliştirme Laboratuvarlarında geliştirilmesi ve seri biçimde üretilmesi mümkün olacak. Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel ve aşı projesinin koordinatörü Prof. Dr. Sevda Şenel ekibi ve KEYMEN İlâç Sanayi ve Ticaret A.Ş., adına Dr. Mustafa TOPAL ve eşi Eczacı Perihan TOPAL’ın yakın destekleri ile ilerleyen proje ile dünyada mevcut ve ulusal aşı programına dâhil olan bu aşıların uluslar arası kalite bazında yüksek standartlarda üretilebilir olması hedefleniyor.
KEYMEN İLÂÇ SAN. A.Ş.
Dr Mustafa TOPAL & Eczacı Perihan TOPAL
DIŞA BAĞIMLILIK İÇİN ÖNEMLİ
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, Türkiye’nin tüm aşıları yurt dışından ithal ettiğini, aşı üretiminin hem temel sağlık hizmetleri için gerekli hem de dışa bağımlılığın azaltılması için önemli olduğunu belirtti. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi olarak yerli aşı geliştirmek için 2013 yılında çalışmalara başladıklarını ifade eden Prof. Gümüşel, “Aşı alanında dünya standartlarına uygun bir üretim büyük yatırımlar gerektirmektedir. Hacettepe Üniversitesi bu işe başlarken öncelikle Sağlık Bakanlığı’nın ulusal aşı programını belirleyen, ülkemize aşıların girişini düzenleyen, kontrollerini yapan tüm birimlerinin başkanlarıyla görüşerek mevcut durumun değerlendirilmesi, ihtiyaçların belirlenmesi ve nereden başlanması gerektiği hususunda alt yapıyı oluşturduktan sonra bu doğrultuda bir projeyi gerçekleştirebilmek amacıyla gerekli destekleri sağlamıştır” dedi.
KATMA DEĞER SAĞLAYACAK
Bu amaçla, ilk olarak Hacettepe Üniversitesi ve Keymen İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Doktor Mustafa TOPAL ve Eczacı Perihan TOPAL) arasında “Aşı Araştırma, Geliştirme ve Üretimi İşbirliği” sözleşmesi imzalandığını belirten Prof. Dr. Bülent Gümüşel, “Ar-Ge çalışmaları tamamlandıktan sonra;. KEYMEN İlâç Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından kurulacak üretim tesisinde ilk yerli aşının üretimi hedeflenmiştir. Yerli üretim sayesinde bu alanda dış ticaret açığının azaltılması da mümkün olacaktır. Bu önemli yatırım, gelecekte aşı alanında projeler için katma değer sağlayacak ve aynı zamanda devlet destekli üniversite-sanayi, özel sektör işbirliğinin gelişmesinde önemli bir rol oynayacaktır” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder