12 Haziran 2017 Pazartesi

Çanakkale, Gelibolu "ÇİMPE KALESİ" RESTORE EDİLMELİ (HABER: Fethi Murat Doğan, E. Öğretim Gör.)

ÇİMPE KALESİ RESTORE EDİLMELİ
Gelibolu sınırları içinde yer alan ve Türklerin Trakya ve Rumeli’deki ilerlemesinde köprübaşı niteliğindeki Çimpe Kalesinin hali, tarihimizle ilgili duyarlılığı olan herkesi derinden üzüyor. Orhan Gazinin oğlu Süleyman Paşanın Rumeli’ye geçtiği yerin yakınındaki kale, çeşitli dönemlerde kısmi bakım görmüş; ancak pey zamandır kaderine terk edilmiş halde bulunan kalede, defineciler rahatlıkla hazine aramışlar!
Tarihimiz bakımından çok önemli olan Çimpe Kalesinin ihmal edilmiş hali, yakındaki Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ı derinden yaralamış; toplum olarak bu konularda çok daha bilinçli olmamız gerektiğini belirtiyor. Tarihimize hepimizin saygı göstermesini ve bunun partilerüstü yaklaşımla ele alınmasını vurgulayan Başkan Özcan, Çimpe Kalesinin restore edilmesine gönül vermiş, bunun için gerçekten didiniyor.
Oyuncu ve sunucu Mimoza Elezi vasıtasıyla bizi de Çimpe Kalesini görmeye davet eden Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve aynı duyarlılıktaki eşi mimar Şengül Özcan’ın bu örnek davranışını görünce yerel yönetimlerin tarihi eserlere ilgi gösterilmesi konusunda ne kadar önemli olduğunu fark ettik. Bu öncü ve duyarlı davranışın diğer belediye başkanlarımızca da örnek alınmasını dileriz.

Kültür Bakanlığı ile diğer yetkililerin ve tarih dergilerinin, üniversiteler ve aydınlarımızın, Çimpe Kalesinin restore edilmesi için gereken ilgiyi göstermeye davet ediyorum. Mutlaka içinde Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşanın büstü de yer alsın. (HABER: Fethi Murat Doğan, E. Öğretim Gör.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder