22 Ocak 2016 Cuma

MÜJDELER OLSUN!.. İnterneti ucuzlatacak olan uydu "TÜRKSAT4B" teslim alındı

İnterneti ucuzlatacak uydu teslim alındı...
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım "Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden 16 Ekim'de başarılı bir şekilde uzaya gönderilen Türksat 4B uydusu, Türksat AŞ'ye yörüngede teslim edildi. Uydu sayesinde daha uygun maliyetle uydudan yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak" dedi. (AA)
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden 16 Ekim'de gönderilen TÜRKSAT 4B uydusunun Türksat AŞ'ye yörüngede teslim edildiğini söyledi.
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden 16 Ekim'de gönderilen Türksat 4B uydusunun 50 derece doğu boylamındaki nihai yörüngesine 24 Ekim'de yerleştiğini anımsattı.
Test süreci tamamlanan uydunun Türksat AŞ'ye yörüngede teslim edildiğini, uydunun, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Orta Asya ile Türk Cumhuriyetlerini kapsayan bölgede iletişim ve geniş bant hizmetleri vereceğini dile getiren Yıldırım, "Tam kapasite hizmet vermeye başlayan uydu sayesinde, uydudan daha uygun maliyetle yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak. Özellikle zor coğrafi şartlar nedeniyle karasal altyapının götürülmesinde zorlanılan bölgelere hızlı ve genişbant interneti uydu üzerinden verilecek" diye konuştu.
Türksat’ın ilk yüksek hızlı uydusu Türksat 4B'nin, Ka-Bant spot kapsama alanlarında, toplam 1800 MHz’lik bant genişliği ile 3 Gbps veri haberleşme kapasite artışı sağlayacağını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:
"Böylece karasal altyapının olmadığı yerlerde daha ekonomik ve yüksek hızlı internet ve veri haberleşme hizmeti sağlanmış olacak. Halihazırda 5 bini aşkın sayıda terminalden VSAT (küçük çaplı uydu antenleriyle uydu üzerinden veri haberleşmesi) hizmeti sunulmaktayken Türksat 4B uydusunun sağladığı kapasite sayesinde ilave 20 bin VSAT terminaline daha 10 Mbps uplink, 50Mbps hızlarına kadar hizmet verilebilecek. Türksat 4B uydusu üzerindeki Ku-Bant frekans bandında 18 adet aktarıcı toplam 792 MHz’lik haberleşme kapasitesi bulunuyor."
Türksat 4B uydusunun TSK’nın askeri haberleşme ihtiyaçları için kullanılacağını belirten Yıldırım, uydunun ilk yayının, dünyada ilk kez yapılan 4K çözünürlüğündeki telekonferans yayını ile 11-12 Aralık 2015'te "Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri" etkinliğinde, 3. Havalimanı, 3. Boğaz Köprüsü, Körfez Geçiş Köprüsü ve TAI Uydu Test Merkezi'nden gerçekleştirildiğini kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder