29 Ocak 2016 Cuma

Karaborsacı ve fırsatçı Gazprom Türk şirketlerine doğalgaz indirimini durdurdu

Gazprom'dan 'özel' indirime iptal
Gazprom Türk şirketlerine doğalgaz indirimini durdurdu
Rus enerji devi Gazprom, Türkiye'de özel sektörde bulunan doğalgaz şirketlerine uyguladığı indirime son verme kararı aldı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yıllık 10 milyar metreküplük gaz ithalatı yapan özel sektördeki 6 şirket, 1 Ocak 2015'ten bu yana uygulanan yüzde 10,25'lik indirimden daha fazla faydalanamayacak.
Gazprom ile özel şirket yetkililerinin geçen haftalarda bir araya geldiğini ve bu kararın verildiğini belirten yetkililer, iki ülke arasındaki krizin sona ermesiyle indirimin tekrar gündeme gelebileceğini ifade ettiler. Özel sektör tedarikçileri Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Rusya ile 2013’te yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Geriye kalan miktar da spot LNG olarak Ege Gaz şirketi ve boru hatlarından BOTAŞ tarafından satın alınıyor.
Türkiye'de 2014 yılında toplam doğalgaz tüketimi 48 milyar metreküp civarında gerçekleşti. Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) geçen yıl için 51 milyar metreküp öngörülen toplam doğalgaz tüketimi tahminini 47,8 milyar metreküpe revize etmişti.
KARAR SEKTÖRÜ NASIL ETKİLER?
Sektör kaynaklarına göre Gazprom’un yüzde 10.25’lik indirimi sürdürmeme kararının üç nedeni olabilir: Türkiye ile yaşanan gerilim. BOTAŞ’tan sonra özel sektörün de tahkime gitme ihtimali. Petrol fiyatlarının, dolayısıyla gaz fiyatlarının düşmesi. Kaynaklara göre özel sektör açısından fiyat yönüyle sorun yaratabilecek bu karar tüketiciyi doğrudan etkilemeyecek. Kaynaklar, Gazprom’un ithalatçı şirketlerde ortaklık yapısı konusundaki değişiklik talebine ilişkin de “Gazprom’un, siyasi bağlantısı olduğunu düşündüğü bazı grupların gaz ithalat şirketlerinin dışında tutulmasını istediği yönünde duyumlar geliyor” diye konuştu.
6 ŞİRKET-10 MİLYAR METREKÜP
Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji, Rusya’dan yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Şirketler, ithalat için Batı Hattı olarak bilinen gaz boru hattını kullanıyor.
PETROLZEDE ÜLKELER IMF'NİN KAPISINI ÇALMAYA BAŞLADI
Dibe vuran petrol fiyatları nedeniyle bütçe sorunu yaşamaya başlayan ihracatçı ülkeler Uluslar arası Para Fonu’ndan (IMF) yardım istemeye başladı. Fonun kapısını ilk çalan Azerbaycan oldu. IMF ve Dünya Bankası yetkilileri, 4 milyar dolarlık acil yardım fonuna ilişkin görüşmek üzere Azerbaycan’a gitti. İhracatının yüzde 95’i petrol ve doğalgazdan oluşan Azerbaycan’da enerji fiyatları sebebiyle kur krizi yaşanmış, ülkenin para birimi manat yüzde 35 değer kaybetmişti. (29 Ocak 2016 Cuma-UlusalAjans)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder